Publikace
Authors: Buchtele, Roman, Cudlínová, Eva, Lapka, Miloslav, Sagapova, Nikola, Krásnická, Martina, Vávra, Jan, Dvořáková Líšková, Zuzana
The analysis is based on a sample of 1015 citizens from Czechia. The cognitive energy literacy index (CELI), based on the knowledge of the energy mix in electricity production and the knowledge of the import/export of electricity in Czechia, is constructed in this article. The re...
Projekt
This project is supported by the 2020 Lumina Quaeruntur award of the Czech Academy of Sciences. It establishes a new research team - The Centre for the Study of Social Change and the Material Environment (CESCAME) based at the Institute of Sociology.  
Trvání projektu: 2021 - 2025
Aktualita
Ilustrace: Pixabay.com
Sociální geograf Petr Jehlička byl hostem podcastu Akademie věd ČR, ve kterém se věnoval tématu udržitelného zemědělství.
Akce
13. 10. 2021 - 15. 10. 2021
Interactions between formality and informality in urban contexts: Insights from the margins
CESCAME (Centre for the Study of Social Change and the Material Environment) invites you to the online conference organised (online) at the Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences in Prague, 13 – 15. 10., 2 – 5 pm each day (GMT +2 / Prague time).
Akce
6. 10. 2021
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. Vás zve na SEMINÁŘ O GMO, který je realizován v rámci Strategie AV21 - Potraviny pro budoucnost.
Publikace
Authors: Kolářová, Marta
This article focuses on the contemporary back-to-the-land migration of permaculture practitioners in post-socialist (1989–) Czechia. It explores the ideals and practices of self-sufficiency among back-to-the-land migrants as they relate to their migration motives and post-migrati...
Akce
13. 10. 2021 - 15. 10. 2021
Interactions between formality and informality in urban contexts: Insights from the margins
CESCAME (Centre for the Study of Social Change and the Material Environment) invites you to the online conference organised (online) at the Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences in Prague, 13 – 15. 10., 2 – 5 pm each day (GMT +2 / Prague time).
Projekt
Environmental degradation, the pandemic and growing food prices highlighted the vulnerability and unsustainability of the current food system. Its resilience can be enhanced by developing closer links with informal sources of food. The recent research shifted the interpretation o...
Trvání projektu: 2024 - 2026
Aktualita
Ilustrace: pixabay.com
Socioložka Marta Kolářová mluvila před časem ve Studiu Leonardo Českého rozhlasu Plus o své publikaci V souladu s přírodou, o „bionýrech“ a problémech udržitelného života.
Aktualita
Marta Kolářová / Fokus Václava Moravce
Socioložka Marta Kolářová vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce, kde hovořila na téma plýtvání s potravinami.
Aktualita
Ilustrace: Pixabay.com
V průběhu začátku léta badatelé a badatelky Sociologického ústavu AV ČR vystupovali v médiích. Co se nevešlo do samostatných aktualit?
Akce
24. 10. 2022
Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., Vás srdečně zve na konferenci Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe, která je realizována v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
Publikace
Authors: Daněk, P., Sovová, L., Jehlička, P. Vávra, J., Lapka, M
While alternative food networks (AFNs) have become the leading conceptualisation of sustainable food systems, vibrant scholarship on food self-provisioning (FSP) in Central and Eastern Europe has remained confined to the geopolitical region it investigates. This article brings th...
Publikace
Authors: Jehlička, Petr, Smith, J
This chapter introduces different explanations for high rates of growing and sharing food outside the market system in the Czech Republic based in social anthropological research. The authors have extended that work with their own qualitative and quantitative research over a peri...
Publikace
Authors: Smith, J., Jehlička, Petr
This paper investigates notable examples of sustainable lifestyles in relation to food systems. It explores the surprisingly neglected case of widely practiced and environmentally sustainable food self-provisioning in post-socialist Central and Eastern Europe. Our argument is roo...
Publikace
Authors: McGreevy, S., Rupprecht, Ch., Niles, D., Wiek, A., Carolan, M., Kallis, G., Kantamaturapoj, K., Mangnus, A., Jehlička, Petr, et al
Sustainable agrifood systems are critical to averting climate-driven social and ecological disasters, overcoming the growth paradigm and redefining the interactions of humanity and nature in the twenty-first century. This Perspective describes an agenda and examples for comprehen...
Publikace
Authors: Duží, Barbora, Smutná, Zdeňka, Vávra, Jan
Popularizační článek, věnující se proměnám stravování, nákupu lokálních potravin a saamozásobitelství během pandemie Covid-19. Výsledky prezentované v článku vycházejí ze sociologického šetření reprezentativního souboru 515 respondentů v Česku na podzim 2021.
Publikace
Authors: Kolářová, Marta
The article focuses on self-reliance and DIY in eco-gardens. Self-reliance does not only includes food self-provisioning, but also housing, energy, making objects for everyday use, healing and homeschooling.  
Akce
7. 11. 2022
Srdečně zveme na setkání a diskusi k tématu zacházení s dešťovou a šedou vodou v České republice z perspektivy práva a sociálních věd.
Akce
29. 6. 2021
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. a nezisková organizace Bezobalu z. ú. Vás zvou na ZERO WASTE NAKUPOVÁNÍ & DIY WORKSHOP.

Pages