Projekt
The aim of this project is to examine local responses to global environmental problems (climate change, soil degradation, food quality, etc.) in terms of social movements and lifestyles. The research activity is carried out within the framework of the Strategy AV 21 Global Confli...
Trvání projektu: 2017 - 2020
Publikace
Authors: Borisova V., Stöckelová T., Ouřadová A., Gojda J
Objectives: The growing popularity of diets that restrict the consumption of animal-based foods is an important new challenge for the public healthcare system in Czechia. While the environmental and health-related benefits of plant-based diets are widely discussed in the media, p...
Aktualita
Sociologický ústav AV ČR publikuje sociologické komentáře k pandemické situaci způsobené rozšířením koronaviru COVID-19.
Publikace
Authors: Kolářová, Marta
A publication focused on the social aspects of permaculture, sustainable farming and gardening. The author has published four popularization texts based on her research on social movements and sustainable living:- Social Permaculture and Nature-Based Spirituality by Starhawk- Per...
Aktualita
Ilustrace: Pixabay.com
V uplynulých týdnech a měsících vědkyně a vědci ze Sociologického ústavu AV ČR vystoupili v řadě tuzemských médií. Nyní přinášíme výběr komentářů.
Publikace
Authors: Kolářová, Marta
The article focuses on self-reliance and DIY in eco-gardens. Self-reliance does not only includes food self-provisioning, but also housing, energy, making objects for everyday use, healing and homeschooling.  
Aktualita
Marta Kolářová / Fokus Václava Moravce
Socioložka Marta Kolářová vystoupila v pořadu Fokus Václava Moravce, kde hovořila na téma plýtvání s potravinami.
Aktualita
Ilustrace: pixabay.com
Vědci a vědkyně ze Sociologického ústavu AV ČR publikovali v uplynulých měsících několik článků v zahraničních vědeckých časopisech, jenž spojuje zájem o téma zahradničení a další jeho souvislosti. Každý z článků se zaobírá jiným okruhem spojeným se zahradničením a poskytuje jedi...
Akce
24. 9. 2020 - 17. 12. 2020
Sociologický ústav AV ČR, v.v.i., a katedra sociologie Institutu sociologických studií FSV UK si Vás dovolují pozvat na podzimní cyklus Čtvrtečních sociologických seminářů. VZHLEDEM K SOUČASNÉ EPIDEMIOLOGICKÉ SITUACI A V NÁVAZNOSTI NA PŘECHOD VŠ V PRAZE NA ONLINE VÝUKU BUDOU DO...
Aktualita
Josef Bernard a Jan Vávra
Deník N v průběhu letních měsíců uskutečnil dva rozhovory s badateli z oddělení Lokálních a regionálních studií – s Janem Vávrou o dopadech pandemie a inflace na stravování a s Josefem Bernardem o životě v okrajových regionech. Oba texty jsou dostupné v placené verzi, prostřednic...
Akce
23. 11. 2020
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i., si Vás dovoluje pozvat na konferenci s názvem Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat, která se uskuteční v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
Aktualita
Ilustrace: Pixabay.com
Také v průběhu srpna badatelé a badatelky Sociologického ústavu AV ČR vystupovali v médiích.
Akce
26. 5. 2016
Opět vás zveme do Akademického Konferenčního Centra na večer věnovaný plýtvání potravinami. Tentokrát se budeme chtít zaměřit blíže na fenomén Dumpsteringu – zachraňování (nebo chcete-li vybírání) nezávadného jídla z kontejnerů supermarketů.
Akce
18. 11. 2020
Sociologický ústav AV ČR, Ústav experimentální botaniky AV ČR a Centrum globálních studií Filosofického ústavu AV ČR Vás zvou na online workshop.
Publikace
Authors: Smith, J., Jehlička, Petr
This paper investigates notable examples of sustainable lifestyles in relation to food systems. It explores the surprisingly neglected case of widely practiced and environmentally sustainable food self-provisioning in post-socialist Central and Eastern Europe. Our argument is roo...
Publikace
Authors: Smith, Joe, Kostelecký, Tomáš, Jehlička, Petr
This paper questions assumptions about the relationship between class formation, sustainability and patterns of consumption. The empirical elements of the research are based upon qualitative and quantitative time-series research into food self-provisioning and ‘quiet sustai...
Aktualita
V pondělí 23. listopadu 2020 proběhla v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost online konference s názvem Plýtvání potravinami v číslech aneb jak neplýtvat, kterou organizovalo Centrum pro výzkum veřejného mínění.
Publikace
Authors: Duží, Barbora, Smutná, Zdeňka, Vávra, Jan
Popularizační článek, věnující se proměnám stravování, nákupu lokálních potravin a saamozásobitelství během pandemie Covid-19. Výsledky prezentované v článku vycházejí ze sociologického šetření reprezentativního souboru 515 respondentů v Česku na podzim 2021.
Akce
27. 11. 2017
Globální klimatické změny na začátku 21. století s sebou nesou nejen ekologické problémy, ale také rostoucí uvědomění obyvatelstva a vznik nejrůznějších iniciativ, které se snaží na environmentální změny odpovědět. Jak na globální environmentální problémy reagují lidé v různých č...

Pages