Projekt
This project is supported by the 2020 Lumina Quaeruntur award of the Czech Academy of Sciences. It establishes a new research team - The Centre for the Study of Social Change and the Material Environment (CESCAME) based at the Institute of Sociology.  
Trvání projektu: 2021 - 2025
Publikace
Authors: Kolářová, Marta
The article focuses on self-reliance and DIY in eco-gardens. Self-reliance does not only includes food self-provisioning, but also housing, energy, making objects for everyday use, healing and homeschooling.  
Akce
13. 10. 2021 - 15. 10. 2021
Interactions between formality and informality in urban contexts: Insights from the margins
CESCAME (Centre for the Study of Social Change and the Material Environment) invites you to the online conference organised (online) at the Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences in Prague, 13 – 15. 10., 2 – 5 pm each day (GMT +2 / Prague time).
Akce
6. 10. 2021
Sociologický ústav AV ČR, v. v. i. Vás zve na SEMINÁŘ O GMO, který je realizován v rámci Strategie AV21 - Potraviny pro budoucnost.
Akce
13. 10. 2021 - 15. 10. 2021
Interactions between formality and informality in urban contexts: Insights from the margins
CESCAME (Centre for the Study of Social Change and the Material Environment) invites you to the online conference organised (online) at the Institute of Sociology of the Czech Academy of Sciences in Prague, 13 – 15. 10., 2 – 5 pm each day (GMT +2 / Prague time).
Akce
24. 10. 2022
Centrum pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR, v. v. i., Vás srdečně zve na konferenci Potravinový odpad: monitoring, prevence a příklady dobré praxe, která je realizována v rámci výzkumného programu Strategie AV21 Potraviny pro budoucnost.
Publikace
Authors: Daněk, P., Sovová, L., Jehlička, P. Vávra, J., Lapka, M
While alternative food networks (AFNs) have become the leading conceptualisation of sustainable food systems, vibrant scholarship on food self-provisioning (FSP) in Central and Eastern Europe has remained confined to the geopolitical region it investigates. This article brings th...
Publikace
Authors: Jehlička, Petr, Smith, J
This chapter introduces different explanations for high rates of growing and sharing food outside the market system in the Czech Republic based in social anthropological research. The authors have extended that work with their own qualitative and quantitative research over a peri...
Akce
7. 11. 2022
Srdečně zveme na setkání a diskusi k tématu zacházení s dešťovou a šedou vodou v České republice z perspektivy práva a sociálních věd.
Projekt
Globální klimatická krize urychluje přechod k udržitelné energetice. Země EU mění přístup k hospodaření s elektřinou a teplem a ke koncepci dopravy. Do tohoto procesu významně promlouvá přehodnocení energetických politiky vlivem vojenské invaze Ruska na Ukrajinu.
Trvání projektu: 2022 - 2026
Projekt
Environmental degradation, the pandemic and growing food prices highlighted the vulnerability and unsustainability of the current food system. Its resilience can be enhanced by developing closer links with informal sources of food. The recent research shifted the interpretation o...
Trvání projektu: 2024 - 2026
Akce
2. 6. 2022 - 6. 6. 2022
Veletrh vědy 2022
Sociologický ústav AV ČR se opět zúčastní Veletrhu vědy, který pořádá Akademie věd ČR na letňanském výstavišti.