Zvolte jazyk

  • Úvod
  • Projekty
  • Mezi trhem a alternativami: potravinová odolnost domácností v nejisté době (FoodRes)

Trvání projektu: 2024 - 2026

Kategorie: Projekty

Současný potravinový systém je zranitelný a neudržitelný. Jeho odolnost lze zvýšit posílením netržní produkce, která má zdravotní, sociální i environmentální přínosy. Nedávný výzkum posunul interpretaci samozásobitelství od strategie přežití chudých na vyhledávanou alternativu s potenciálem pro transformaci systému. Výzkum konvenčních (tržních) a neformálních způsobů zásobování potravinami však probíhá odděleně, zatímco domácnosti kombinují potraviny z obou zdrojů. Projekt rozšiřuje výzkum potravinových alternativ o poznání vztahů mezi oběma systémy a nahlíží je z perspektivy každodenního rozhodování domácností. Cílem je zjistit množství potravin, které domácnosti získávají z různých zdrojů (nákup, domácí produkce, sdílení), hodnoty s nimi spojené, a motivace. Klíčovými zdroji dat jsou fokusní skupiny, rozhovory a reprezentativní průzkum. Výsledky nabídnou nové chápání potravinové odolnosti domácností. Spojení těchto poznatků s poznáním interakcí mezi konvenčním a neformálními systémy zásobování poskytne mezinárodně relevantní poznatky využitelné pro posílení odolnosti společnosti.

Hlavní řešitel:

Hlavní řešitel mimo ústav:

  • RNDr. Petr Daněk, Ph.D.

Členové řešitelského týmu:

Spoluřešitelé mimo ústav:

  • Mgr. Lucie Sovová, Ph.D.

Témata:

Klimatická změna, Město a vesnice, Spotřeba, Zdraví, Životní prostředí, Životní styl

Zadavatel:

Grantová agentura ČR

Oddělení:

Lokální a regionální studia

Newsletter

Pokud máte zájem o newsletter s novinkami našeho ústavu, zanechte nám váš e-mail. Odesláním formuláře vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.